Ce ar trebui sa stim despre protectia respiratorie (I)
- Cele mai multe substante toxice intra in contact cu corpul nostru prin inhalare.
- Cu toate ca filtrele normale ale corpului ne protejeaza de poluantii normali pe care ii respiram, acestea nu pot filtra fiecare tip de contaminant.
- Particulele mici (< 10µ) sunt dificil de eliminat de catre corp si pot ajunge adanc in plamani si cauzeaza probleme de sanatate la nivelul plamanilor.
- Gazele si vaporii de la anumite substante chimice au efecte periculoase la nivelul plamanilor, iar altele se absorb in fluxul sanguin si au potentiale efecte daunatoare acute sau cronice la nivelul altor organe (sistemul nervos central, inima, rinichi, ficat).
Care sunt contaminantii pe care ii putem inhala?
- Praful -se formeaza cand un material solid se sparge in multe fragmente mici. Cu cat este mai fin praful ,cu atat este mai periculos.
- Picaturile foarte mici care se formeaza din materiale lichide prin atomizare si condensare (exemplu vopsirea prin spray-ere).
- Fumul se formeaza cand un material solid se vaporizeaza la caldura foarte mare.Vaporii se racesc rapid si condenseaza in particule foarte fine.
Gaze si vapori: substantele chimice ajung in aer prin evaporare (forma cea mai frecventa).
- Gazele -sunt materiale care raman in aer la temperatura camerei. Pot sa aiba sau nu miros si pot sa ajunga la distante mari fara sa fie detectate.
- Vaporii- sunt substante care se creeaza cand un material solid sau lichid se evapora (solventii si diluantii, de exemplu).
#ProtectieRespiratorie #SemimascaProtectie